Főtámogatónk

Csecsemőgondozás

Az Osteogenesis Imperfecta egy olyan speciálisnak mondható betegség, amitől súlyosabb esetben akár a legkisebb külső behatásra is csonttörést szenvedhet a beteg. Ám mi van akkor, ha egy OI-s csecsemőt kell gondoznunk? Különösen nagy lelkinyomást jelent ez abban az esetben, ha a saját kisgyermekünkről van szó. Mégis, ha néhány aranyszabályt betartunk, nagyban csökkenthetjük az esélyét annak, hogy baj történjen.

Először is kezdjük az első és legfontosabb kérdéssel: hogyan nyúljunk a gyermekhez? Legjobb ha szinte mindent, amit az egészséges babagondozásról tudunk, elfelejtjük! Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, az öltöztetésnél a kéz és láb legkisebb erőltetését is, így biztsan nem okozunk bajt.

Emelés:
Egy üvegcsontú gyermeket, sose a hónaljánál fogjuk és emeljük fel, különben garantáltan bordatörést okozunk. Helyette inkább az újszülöttekre jellemző emelést válasszuk: jobb kezünket csúsztassuk a feneke alá, bal kezünket a pici tarkója alá. Soha ne fordítsuk magunkkal szembe még büfiztetés idejére se! így nem szenved combcsont, vagy bordatörést. Helyette inkább picit döntsük meg, hogy nyugodtan távozhasson a levegő a pocakjából. Illetve nagyobb korában már fordíthatjuk kifelé, ezzel kielégítve kíváncsiságát is, a világ felé. Ebben az esetben egyik kezünket a feneke alá tegyük, másikat pedig a hasára, biztosítva ezzel, hogy ne bukjon túlságosan előre. Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a lábát még csak véletlenül se tudja megütni például egy szék háttámlájába! Ez különösen akkor fontos, mikor  már néhány hónapos, és magától kapálózik a gyermek.

Pelenkázás:
Nem OI-s babánál bevett szokás, hogy a popsiját úgy töröljük tisztára, hogy közben két lábát bokájánál összefogva felemeljük. Ezt egy OI-s gyermeknél kortól és nemtől függetlenül határozottan tilos! Ilyen esetben egy kisebb izomhúzódástól kezdve a többszörös combcsont törésig bármi bekövetkezhet! Helyette inkább óvatosan fordítsuk oldalára, így kényelmesen, gond nélkül tisztává varázsolhatjuk a kicsi fenekét.

Öltöztetés:
Ez már keményebb dió, főleg a téli időszakban. Javasoljuk, hogy főként pici korban egyel nagyobb számozású ruhákat vásároljunk, hogy az minél bővebb legyen, és könnyebben tudjuk ráadni. Ahogy azt már fentebb is írva volt, egyetlen végtagját se erőltessük! Ami pedig a cipőt illeti, igyekezzünk minél könnyebbet vásárolni, továbbá itt is figyeljünk oda, hogy tényleg csak becsusszanjon a lába.

Fürdetés:
Picikorban javasolt egy szivacs beszerzése amit a kádba teszünk, ezzel is biztosítva, hogy mindig puha legyen a baba alatt. Törölgetésnél is a lehető legfinomabban járjunk el.

Reméljük ezek után már nem fognak megrémülni, ha egy üvegcsontú gyermekkel van dolgunk. Néhány nap után már egész jól hozzá lehet szokni a különleges bánásmódhoz.